Nemate korisničko ime? Registrirajte se!

Košarica (0) 0,00 kn

Oglašavanje

7 trikova kako potaknuti dijete na pranje zubi

7 trikova kako potaknuti dijete na pranje zubi

Bez obzira kada ste i kako krenuli s pranjem zubića, postoji mogućnost da vaše dijete nije spremno uhvatiti četkicu u ruke onoliko često koliko s te se nadali da hoće. Djeca mogu potpuno odbijati prati zube, a mogu i prihvatiti četkanje prvih nekoliko puta jer im je zabavno i novo i potom polagano odustati od svega i pružati otpor prema zubnoj higijeni. Malo je onih koji uredno četkaju zube ujutro i navečer, a njihovi su roditelji pravi sretnici.


Piše: Sanja Bubalo, web portal http://www.djecjaposla.com

 

Donosimo vam nekoliko trikova kako potaknuti dijete na pranje zubi.

1. Dajte da sami odaberu svoju četkicu za zube
Povedite dijete u kupovinu četkice, pa čak i paste i neka odabere ono što mu se najviše sviđa – od izgleda četkice do okusa paste.

2. Četkajte si međusobno zube
Da, zube je uvijek zabavnije četkati mami. Dajte djetetu da vam pere zube, ali pod uvjetom da i vi operete njegove. Trik sa zamjenom uvijek je zanimljiv i izgleda kao igra.

3. Polako „zagrijavajte“ dijete za ideju pranja
Ako dijete ne voli četkicu i boji je se, nabavite jednu dodatnu i pustite mu da se igra njome i navikne se. Neka pere zube lutkama, medvjedićima…Ako imate problema da četkicu uopće približi ustima, pokušajte mu objasniti da to nije ništa strašno na način da mu stavite nešto jestivo na četkicu (nije najzdravije rješenje, ali često pomogne).

4. Učinite to zabavnim!
Probajte osmisliti natjecanje u tome „tko će duže prati zube“ ili se igrajte zubara – vi ste zubar koji djetetu pere zube. Izmislite i neku priču oko cijelog događaja, sve će biti lakše i zabavnije.

5. Ako treba, malo ga i uplašite
Ako ništa drugo ne upali, zaprijetite karijesom, pokvarenim zubima i zubarom koji će tada morati upotrijebiti bušilicu. Možda je ova taktika malo okrutna i staromodna, ali ponekad i upali.

6. Potražite pomoć
Ne baš stručnu, ali možete se poslužiti raznim aplikacijama o pranju zuba (maca Ginger ih pere) ili slikovnicama na tu temu. Prođete l isve to s djetetom kroz neku zabavnu priču, to bi mu moglo promijeniti stav o cijelom postupku pranja.

7. Nemojte se uzrujavati
Nema roditelja koji je svom desetogodišnjem djetetu prao zube, pa tako to nećte biti niti vi. Nemojte se uzrujavati ako nikako ne uspijevate, odmorite se tjedan ili dva, pa pokušajte opet. S vremenom će vaše dijete usvojiti ovu zdravu naviku, samo budite uporni i dosljedni.