Nemate korisničko ime? Registrirajte se!

Košarica (0) 0,00 kn

Oglašavanje

Usadite djeci ljubav prema čitanju od malih nogu

Usadite djeci ljubav prema čitanju od malih nogu

Želite li da vam dijete razvije ljubav prema čitanju, potaknite ih na to od malih nogu. Lakše je nego što se na prvi pogled možda čini. Studije pokazuju da kako riječi postaju složenije, a djeca sve aktivnija, gube interes za čitanje i žele tu aktivnost svesti na minimum. Ako ne želite da se to dogodi, potaknite u djetetu ljubav prema čitanju uz pomoć ovih jednostavnih naputaka:

Čitajte zajedno s vašom djecom
Ovo se ne odnosi samo na roditelje male djece jer stručnjaci savjetuju da bi se djeci trebalo čitati barem do trećeg razreda osnovne škole. Tek tada možete biti sigurni da djeca čitaju s razumijevanjem i da sve riječi pravilno izgovaraju. No ponekad nije loše i dalje ponekad čitati s njima jer to je dobar način da zajedno provedete vrijeme, stvorite uspomene na neke zajedničke trenutke, a tako ćete i lakše shvatiti što ih interesira u životu. Dobra je ideja da zajedno pročitate knjigu po kojoj je snimljen i film, pa nakon čitanja odgledate i film.

Kreirajte prostor namijenjen samo čitanju
Knjiški kutak, kako ga zovu „mali ljubitelji knjiga”, mora biti opremljen svime što je potrebno za čitanje, mora biti udobno i mirno mjesto da dijete poželi biti u njemu i nesmetano čita. Ako je dijete dovoljno staro, dajte mu da sudjeluje u uređivanju njegovog kutka. I zapamtite, to ne mora biti nikakav veliki prostor, može biti dio djetetova kreveta ili mali šator. Djetetu je samo potrebna udobnost, odgovarajuće svjetlo i knjiga za čitanje!

Preselite čitanje na otvoreno
Pokažite djeci da iznošenje knjige van i čitanje na otvorenom može biti jednako tako zabavno kao i igranje vani. Čitanje na svježem zraku može biti prava uživancija, Usto, čitanje može biti popraćeno i obogaćeno kombiniranjem raznih drugih aktivnosti na otvorenom.

Napravite „knjišku zabavu”
Sve je bolje uz zabavu! Postoji niz rekvizita koje možete nabaviti za ovakvu vrstu zabave, no ne morate ih nabavljati jer se većina toga da riješiti improvizacijom. Možete jednostavno organizirati da vaše dijete pozove nekoliko svojih prijatelja i za njih pripremiti grickalice. Naravno, pritom ih potaknite na razgovor o knjigama i potrudite se da to bude što zanimljivije.

Iskoristite tehnologiju
Neka djeca nemaju ukorijenjenu averziju prema čitanju, već samo ukorijenjenu averziju prema čitanju „papirnatih” knjiga. Također im pokušajte ponuditi literaturu na digitalnim spravicama, možda upali! Danas postoji mnoštvo aplikacija s kojih možete skinuti odgovarajuće knjige, a na određenim ih aplikacijama čak možete i posuditi iz „virtualne knjižnice”.

Često posjećujte knjižnicu
Mnogi ljubitelji knjiga zaljube se u njih upravo u knjižnicama pa zato nije loše da svojoj djeci date mogućnost da se i njima to dogodi. Dijete u rad i aktivnosti knjižnice možete uključiti od malih nogu – povedite ga na čitanje priča, u igraonicu od najmanjih nogu, upoznajte ga s različitim sektorima knjižnice. Ima nešto posebno u knjižnicama što može u svakome tko ih često posjećuje pobuditi ljubav prema čitanju.

 

 Piše: Sanja Bubalo, web portal http://www.djecjaposla.com