Nemate korisničko ime? Registrirajte se!

Košarica (0) 0,00 kn

Oglašavanje

Kako odabrati pravu igračku za svoje dijete?

Kako odabrati pravu igračku za svoje dijete?

Piše: Sanja Lončar (NAJ-DOMUS d.o.o., Zagreb)

Igra je nužna za zdravi razvoj djece i mladeži. Najvažnija uloga igre je u tome da pomogne djeci u razvijanju tjelesnih aktivnosti, donošenju odluka i njihovom provođenju u djelo. Djeca kroz igru stječu iskustvo o različitim područjima života (umjetnosti, glazbi, jeziku, znanosti, logičkom zaključivanju, motoričkoj sposobnosti, socijalizaciji) a svako od njih je važno za rast i razvoj. Kroz igru i igračke djeca uče o svijetu koji ih okružuje, o sebi samima te o drugima.

Prava didaktička igračka treba:
• učiti dijete o tome kako stvari funkcioniraju
• ponuditi djetetu nove ideje
• poticati dijete da upotrijebi maštu
• pomoći djetetu u rješavanju problema
i donošenju odluka
• poticati dijete na razvijanje motoričkih vještina
• naučiti dijete na suradnju s drugima.
Jedna igračka, naravno, ne može i ne treba imati sve te osobine. Dobra didaktička igračka ipak mora ponuditi neku novu vrijednost, pomoći u djetetovom razvoju i usvajanju novih spoznaja.
Svaki roditelj sigurno se barem jednom zatekao u situaciji kada je morao odabrati pravu igračku za svoje dijete ili je morao dati dopuštenje djetetu za kupnju igračke koju je poželjelo. Izbor ponekad može biti težak jer uvijek želite pronaći najbolju igračku.

Prije kupnje zapitajte se:
Je li igračka primjerena dobi djeteta? To je posebno važno ako imate djecu različitih uzrasta. Također ako imate dijete mlađe od tri godine koje stavlja predmete u usta, morate voditi računa o tome da dijelovi igračke ne smiju biti premali. Dakle, igračka ne smije imati male dijelove koje bi dijete moglo progutati. Preporuča se jednostavan test: ako predmet može proći kroz otvor na roli toaletnog papira ili kroz krug koji tvore palac i kažiprst tada igračka nije za dijete mlađe od tri godine.
Je li igračka dovoljno sigurna? Igračka mora biti napravljena od kvalitetnog materijala koji ne sadrži toksične tvari (boje, ftalate i sl.). Ako je igračka napravljena od tekstila, ne bi se smjela linjati niti ostavljati mogućnost da se čupanjem otkinu dijelovi. Ako sadrži vrpcu ili uže, ono ne smije biti dulje od 15 cm. Također ne smije imati oštre bridove ili lomljive dijelove kojima bi dijete moglo ozlijediti sebe ili druge.
Je li zvuk koji igračka proizvodi preglasan? Zvuk jačine iznad 100 decibela može oštetiti djetetov sluh.
Može li se igračkom dijete ozlijediti? Izbjegavajte igračke koje izbacuju bilo koju vrstu projektila (npr. strijele ili plastični meci) jer mogu uzrokovati ozbiljne ozljede. Provjerite otpornost, čvrstoću, stabilnost i izdržljivost na težinu za igračke ili namještaj na kojima dijete sjedi, stoji ili se vozi (npr. bicikl).

Nakon donošenja odluke o kupnji, provjerite postoji li na ambalaži CE deklaracija o sukladnosti, ali provjerite tko jamči za istinitost tvrdnje o sigurnosti igračke. Pročitajte i sva eventualna upozorenja na ambalaži, kao i upute za korištenje ako su priložene. Igračke iz uvoza moraju imati deklaraciju koja navodi podatke o tvrtki koja je igračku uvezla te o zemlji porijekla (iz koje se uvozi u RH).
Kroz dugogodišnju suradnju s ustanovama za djecu predškolske dobi, ponuda i izbor igračaka Naj-Domusa suženi su na najbolje, poštujući sve gore navedeno. Pažljivo biramo svoje dobavljače kako bismo bili sigurni u to da naše igračke zaslužuju naziv didaktička igračka.