Nemate korisničko ime? Registrirajte se!

Košarica (0) 0,00 kn

Oglašavanje

U vrtić bez stresa

U vrtić bez stresa

Polazak djeteta u jaslice (ili vrtić) svakako je velik korak; kako za dijete, tako i za roditelje. Mnogi stručnjaci smatraju da je to stresan doživljaj za sve, ali vjerujte, to ne mora biti tako. Razmislite malo o tome kako dijete doživljava taj proces i znat ćete kako se postaviti i kako riješiti trenutne probleme.

Preuzeto s internetskog portala http://roditelji.hr

 

Do polaska u jaslice/vrtić dijete je najveći dio života provelo u svom domu, gdje su se o njemu skrbili roditelji ili najbliža rodbina; bake i djedovi. Sad je odjednom okružen pojedincima koji zahtijevaju jednaku pažnju kao i ono, a o svima njima skrbe potpuno nepoznati ljudi.
Kroz glavu mu prolaze stotine misli: Zašto mama odlazi? I zašto je tako zabrinutog izraza lica? Plače li to ona? Joj, što će mi se dogoditi, hoće li itko doći po mene?

Zabrinuti roditelji
Vi ste također opterećeni brigom za mališana:
Hoće li teta sve znati? Hoće li ga utješiti, nahraniti i presvući?
Dragi roditelji! Važno je da znate da je sve to normalno i kroz istu dilemu prolazi gotovo svaki roditelj; jesam li učinio ispravno?
Ako zaista nemate izbora te su jaslice jedino rješenje za vašeg mališana tada se pobrinite da pripreme i sve ono što ovisi o vama bude u najboljem redu.

Krenite hrabro u avanturu zvanu jaslice/vrtić
Svaki će Vam odgajatelj biti zahvalan ako ga u potpunosti upoznate s navikama i karakterom vašeg mališana ili s eventualnim tegobama koje ga muče. Osim redovnog inicijalnog upitnika koji ispunjavate (što detaljnije), pri upisu mališana zatražite razgovor s odgajateljima te im povjerite sve svoje nedoumice i strahove koje imate u vezi ostavljanja djeteta u grupi. A to je i prilika da pitate sve što vas zanima.
Za prve dane u jaslicama dobro je da jedan od roditelja ostavi tjedan dana godišnjeg odmora. Naime, prvi boravci su kraći, ali se svakodnevno produžuju, što ovisi o djetetu i njegovoj spremnosti. Ponesite mu neki njemu omiljeni predmet koji će ga podsjećati na dom. Dolazite redovito i u isto vrijeme. Boravite s njim u skupini, igrajte se, ali i napustite prostoriju kada Vam to kažu odgajatelji. Rastanci neka budu kratki s osmijehom na licu. Nemojte davati obećanja koja ne možete održati. I najmanja djeca to razumiju.

Tijek prilagodbe
Riječ koju ćete puno puta čuti prvih dana boravka u vrtiću od odgajatelja, ali i od ostalih stručnih suradnika, jest adaptacija. Što je to zapravo?
Adaptacija je proces tijekom kojeg se dijete prilagođava na novi prostor, ljude, djecu i ritam života u jaslicama/vrtiću. Umjesto roditelja mora prihvatiti odgajatelja, mora boraviti među većim brojem djece u novom prostoru i prihvatiti novi ritam spavanja, njege i hranjenja. Teško mu je i ono negoduje. Promijenit će svoje ponašanje, možda će prestati jesti, spavati, bit će razdražljivo i plačljivo, možda i agresivno. Važno je znati da je sve to normalno i prolazno.
Kako će proći to razdoblje prilagodbe, s kakvim popratnim manifestacijama te koliko će trajati, ovisi prvenstveno o karakteru svakog pojedinog djeteta, ali i o stavovima roditelja prema ustanovi u kojoj dijete boravi. U pravilu ne bi smjela trajati više od mjesec dana.
Kod neke djece smetnje uzrokovane polaskom u vrtić mogu se javiti nešto kasnije. Nakon prvotnog oduševljenja kreću promjene u ponašanju. To je karakteristično za stariju djecu, tj. vrtićki uzrast.
Polazak djeteta u jaslice/vrtić shvatite kao izazov. Pripremite se uvodnim razgovorima, literaturom i iskustvima drugih roditelja. Pričajte s djetetom o boravku u vrtiću, šalite se i pozitivno razgovarajte u njegovom prisustvu o ustanovi i odgajateljima. Iskoristite sve izvore povratnih informacija o tome kako je dijete provelo dan u vrtiću. Imajte povjerenja u odgajatelje i pokažite im to otvoreno. Pitajte ih za savjet, ne sramite se svoje brige. Nemojte okrivljavati sebe za trenutne odmake u ponašanju Vašeg djeteta.
Sve će to brzo proći i mir će se vratiti u Vaš dom i srca. Sretno!

 

I slikovnica može pomoći  u pripremi za vrtić 

U izdanju Naklade Nika izašla je slikovnica Što sve Ana zna… u vrtiću, koja je još jedan od sjajnih načina da pripremite svoje dijete na polazak u vrtić! S time treba krenuti na vrijeme, nekad i mjesecima unaprijed! Redovitim čitanjem i listanjem ove slikovnice dočarajte djetetu što ga sve u vrtiću očekuje, motivirajte ga da samo pita što ga zanima i da se igra odlazaka u vrtić.

Listajući ovu slikovnicu dijete usvajaja mnoge dobre i korisne savjete o boravku u vrtiću. Roditeljima će zgode male Ane pomoći pri prilagodbi djeteta na boravak u vrtiću, a djeca će shvatiti kako je veselo s prijateljima u vrtiću. Uz Anu i vesele stihove, boravak u vrtiću više nije problem i lako je zabaviti cijelu grupu.
U vrtiću mala Ana uči mnoge stvari: vezati cipele, spremati stvari, ponašati se za stolom. U vrtiću se igra i uči, ima mnogo zabave i pjesme, igara, crtanja i druženja. Tete su uvijek uz djecu, najvažnije je na svijetu prijateljstvo i nešto što mala Ana već zna.
Znate li i vi? Otkrijte u slikovnici Ana u vrtiću!

Serija slikovnica Prvi pojmovi – Preklapalice namijenjena je najmlađim čitateljima. Stranice koje se preklapaju i crteži iza njih pretvaraju slikovnicu u zanimljivu igračku.