Nemate korisničko ime? Registrirajte se!

Košarica (0) 0,00 kn

Oglašavanje

I neka bude svjetlo... štedne žarulje!

I neka bude svjetlo... štedne žarulje!

Piše: mr.sc. Nikolina Bošnjak dipl. ing


Jedna od osnovnih stvari koje može učiniti svako kućanstvo koje želi racionalno gospodariti energijom i ostvariti znatne uštede je zamjena običnih žarulja sa žarnom niti - štednim žaruljama.

Osim što štede Vaš novac, štedne žarulje kojih ima više vrsta, štede i električnu energiju, jer su energetski učinkovitije od klasičnih žarulja. Štedne žarulje za isto osvjetljenje troše
5 – 6 puta manje električne energije, a imaju i do 9 puta dulji vijek trajanja. Prosječni „životni vijek„ obične žarulje sa žarnom niti je do 1000 sati dok je životni vijek štedne žarulje duži od 10 000 radnih sati.
Kod običnih žarulja, samo oko 5% energije pretvara se u svjetlost. Preostalih 95% energije pretvara se u toplinsku energiju. Zato su žarulje na dodir nakon paljenja- tople ili čak vruće.
Postoje različite vrste štednih žarulja, i njihove cijene se kreću u rasponu od 18 do preko 50 kuna.
Početno ulaganje možda se čini veće na prvi pogled, što i jeste, ali već u prvoj godini korištenja isplatiti će se malo veće početno ulaganje. Stručnjaci procjenjuju da jedna štedna žarulja tijekom svog vijeka trajanja uštedi preko 650 kuna.
Ukoliko još niste zamijenili obične žarulje štednim žaruljama, počnite. Prvo zamijenite žarulju u prostoriji u kojoj najviše boravite – tako će uštede biti veće, pa onda postupno zamjenjujte obične žarulje štednima po potrebi - kad se pokvari klasična sijalica ili kad odlučite još malo investirati i u svoj kućno budžet ali i u zaštitu okoliša.
U rujnu prošle godine u Europskoj Uniji već je pokrenut proces povlačenja klasičnih žarulja iz upotrebe, a do 2012 godine, proizvodnja klasičnih žarulja biti će u potpunosti ukinuta. Klasične žarulje tada se više neće moći kupiti.
Štedne žarulje dio su poduzetih mjera EU-a za borbu protiv klimatskih promjena. Zamjenom klaisčnih žarulja štednim žaruljama želi se postići smanjenje godišnje emisije ugljičnog dioksida, što doprinosi smanjenju efekta staklenika. 

MALI SAVJETI
• Koristite dnevnu svjetlost za osvjetljavanje prostorija. Ukoliko gradite kuću potražite informacije o optimalnom smještaju prozora.
• Redovito perite prozore, lampe i čistite žarulje, jer prašina na njima apsorbira (upija) svjetlost.
• Ugasite sva svjetla u prostorijama u kojima ne boravite, (podrum, hodnici, tavan, kupaona) i također svaki put kada izlazite iz prostorije.
• Pri radu i učenju, bolje je koristiti stolne svjetiljke koje možete usmjeriti tako da osvjetljavaju radnu površinu.
• Za rasvjetu vanjskih dijelova i okućnice koristite inteligentnu rasvjetu i senzore pokreta.
• Obojite unutarnje zidove svijetlim bojama.
• Razmislite o tome koliko su nam zaista potrebna dekorativna svjetla – svedite ih na najmanju moguću mjeru ili ih isključite u potpunosti.