Nemate korisničko ime? Registrirajte se!

Košarica (0) 0,00 kn

Oglašavanje

Kućne biljke i elektromagnetska zračenja

Kućne biljke  i elektromagnetska  zračenja

Piše: mr.sc. Nikolina Bošnjak dipl. ing

Kućne biljke u domu imaju višestruku ulogu. Osim što ukrašavaju prostor i stvaraju ugodno kućno ozračje, one stvaraju i vlastito energetsko polje, budući da su živa bića koja rastu, razvijaju se i žive svoj paralelni život uz nas. Biljke pročišćavaju zrak i povećavaju koncentraciju kisika u prostoru u kojem se nalaze tijekom dana, procesom fotosinteze za koji je neophodna svjetlost. Smanjuju koncentraciju ugljičnog – dioksida CO2, a svojom bojom djeluju i kromoterapeutski. Poznato je da zelena boja pridonosi osjećaju smirenosti i stabilnosti, kao i lakšem otpuštanju stresa.

Električni uređaji kojih su moderni domovi puni, stvaraju elektromagnetska polja, odnosno zračenja kojih su frekvencije, ukoliko smo im izloženi dulje vrijeme, štetna za zdravlje i pridonose povećanju stresa. Električni uređaji ioniziraju zrak što je ponekad, pogotovo u uredima pretrpanim različitom opremom; printerima, kopirkama i kompjuterima uzrok sakupljanja statičkog elektriciteta. Uređaje poput kompjutera, DVD-a, monitora isključite kada ih ne koristite. Ne ostavljajte ih u stand by modu- jer i na taj način oni troše električnu energiju i stvaraju elektromagnetska zračenja. Preporučljivo je isključivati sve elektroničke uređaje kada se ne koriste iz struje- osim što ćemo uštedjeti energiju, onemogućiti ćemo stvaranje elektromagnetskih polja u svom domu ili uredu.

Kakve sve ovo veze ima sa biljkama? Ovisno o vrsti i obliku listova biljke mogu pomoći da se uravnoteži energija u vašem domu i da se uklone elektromagnetska zračenja. Najpozna tiji primjer je biljka Spatifilum, kod nas poznata i pod imenom Mirni ljiljan (lat. Sphathyphillum Wallisii). Ovu zahvalnu biljku je lako uzgajati i održavati, a može se jeftino nabaviti u skoro svakoj cvjećarnici, vrtnom centru ili vrtlariji. Postavite je blizinu kompjutera, televizora ili fotokopirnog stroja, kako bi eliminirala zračenje. I druge biljke širokih listova imaju sličan učinak – Diffenbachia, Filodendron, Peperonija, Ficus.

Biljke pomoću listova upijaju zračenje te ga metaboličkih procesima pretvaraju u drugi oblik energije koji koriste za rast. Dakle, što više zračenja upija, biljka bolje i brže raste, a k tome uklanja iz prostora ono što je za vas štetno. Još jedna pozitivna karakteristika ove biljke je da se može lako razmnožiti i u kućnoj radinosti. Busen kod starijih biljaka može se podijeliti na više dijelova koje možete posaditi u odvojene teglice.

Osim elektomagnetskog zračenja i posljedičnog stvaranja negativnih iona u zraku, u zrak se svakodnevno ispušta i određena količina kemijskih spojeva. Neke od njih potječu od raznih vrsta globalnog zagađenja kojima smo svi do određene mjere izloženi; ispušnih plinova automobila, tvorničkih ispusta, nekontroliranog spaljivanja otpada...
Namještaj, oprema i stvari koje već posjedujete u svojoj kući ili stanu izrađeni su velikim dijelom od umjetnih materijala, koji vremenom otpuštaju određene spojeve u zrak. Danas se puno predmeta izrađuje od različitih vrsta plastike, koja često ima specifičan miris. Sredstva za čišćenje, moderni umjetni osvježivaći zraka koji se baziraju na umjetnim kemijskim spojevima i različiti raspršivači mogu sadržavati neke od navedenih kemijskih spojeva koji negativno utječu i na atmosferu u vašem domu – aceton, etil acetat, amonijak i formaldehidi.
Biljke poput Spatifiluma, Ficusa, Filodendrona, Diffenbachije, Aloa vere, raznih vrsta bršljana i puzavica, pomoći će u održavanju zdrave atmosfere u vašem domu.

Zato prošetajte po vrtnim centrima i pogledajte ponudu ili pitajte prijatelje da vam poklone i razmnože reznice svojih biljaka. Naravno ne zaboravite da je bitno i redovito provjetravanje i održavanje higijene doma, najbolje prirodnim ekološkim sredstvima. Uz primjenu ovih savjeta i malu pomoć aroma lampice i prirodnih eteričnih ulja, postići ćete da vaš dom odiše zdravom i ugodnom atmosferom.