Nemate korisničko ime? Registrirajte se!

Košarica (0) 0,00 kn

Oglašavanje

Miš, hrčak, zamorac ili kunić – kojeg ljubimca odabrati?

Miš, hrčak, zamorac ili kunić – kojeg ljubimca odabrati?

Piše: Natalija Hranjec-Ecimović, dipl. ing

Glodavci (miševi, hrčci, zamorci, degui, gerbili, vjeverice...) i dvojezupci (kunići i činčile) oduvijek su bili omiljeni kućni ljubimci skromnijih prohtjeva, prikladni za manje stanove bez vrta u kojem bi maca bila sretna, te za zaposlene obitelji koje nemaju vremena za svakodnevne šetnje sa psom.

Njega i higijenske potrebe
Krzno zdravih i ispravno hranjenih životinja gusto je i ugodno za maženje. Kod većine sitnijih glodavaca linjanje traje kratko vrijeme ili je čak gotovo neprimjetno, te održavanje krzna ne zahtijeva brigu vlasnika. Iznimka su činčile, za koje je potrebno nabaviti specijalni pijesak u kojem se “kupaju”, te kunići, koji se linjaju češće i obilnije, kada ih je potrebno učestalo četkati, kako se progutana dlaka ne bi nakupila u probavnom sustavu i ugrozila im život. Na dno kaveza svim je glodavcima i dvojezupcima najbolje staviti krupnu piljevinu ili hoblovinu koju treba čistiti po potrebi: miševima svakih 7-14 dana, ostalim glodavcima dva do tri puta tjedno. Nastambu najmanje zagađuju gerbili (skočimiševi) - s obzirom da su pustinjske životinje, pa mokre vrlo malo. Redovito provjeravajte je li stelja na kojoj boravi vaš ljubimac suha, jer im vlažna podloga svima škodi!
Zamorci imaju najbržu mijenu tvari, te zbog toga najviše zagađuju svoj kavez. Odmah za njima slijede kunići. Kod te dvije vrste najbrže će se pojaviti neugodan miris. Patuljasti kunići lako se naviknu na obavljanje nužde u plastičnom wc-u koji im postavite u kut kaveza. To će vam ujedno olakšati redovito čišćenje.


Hrana i voda
Kod kunića i zamorčića sijeno je osnovna namirnica – čini čak 80% dnevnog obroka, a održava zdravim njihov probavni sustav, te pomaže u trošenju zubi. Za svakog ljubimca najbolje je za početak kupiti gotovu mješavinu spravljenu baš za njih. Njome dopunite dnevne obroke u količini od 5%, a redovito nudite i raznoliku svježu hranu kao što su jabuka, mrkva, lišće maslačka i razne livadske trave. Kupljeni slatkiši za glodavce, razni snackovi i grickalice nepotrebni su i ne treba ih davati svojim ljubimcima. Svim glodavcima zubi neprestano rastu čitavog života. Stoga im je nužno omogućiti da ih redovito troše, kako ne bi izrasli predugački, te životinjici nanijeli bolne ozljede i onemogućili joj daljnje uzimanje hrane. Prije nego se to dogodi, odvedite životinju na pregled veterinaru koji će po potrebi posebnim kliještima podrezati zube i riješiti problem. Također provjeravajte i duljinu noktiju, te zamolite veterinara da vas pouči kako ih redovito (svaka 3 mjeseca) podrezivati. U kavez stavite za glodanje komad drveta s korom ili pregršt svježih grančica s pupovima. Odaberite granu lješnjaka, jabuke ili kruške. Životinjici možete ponuditi i i mineralni kamen. Za sve glodavce obavezna je pojilica s vodom!
Ispunimo li osnovne prehrambene i higijenske uvjete, glodavci nisu skloni obolijevanju, a većinu vrsta nije potrebno ni cijepiti protiv bjesnoće i ostalih zaraznih bolesti, kao što je to nužno činiti sa psima i mačkama.

Bliskost s kućnim ljubimcem
Svi glodavci mogu postati “maze” ako se vlasnik s njima dovoljno bavi. Za manju djecu ipak je preporučljivije da sitnije životinjice, kao što su miš i hrčak, radije promatraju u igri u njihovom prostoru, a bliskost razvijaju hranjenjem iz ruke, nego da životinjice stradaju zbog pretjeranog stiska, pada iz ruku ili budu pogažene na podu.
Većina glodavaca ne grize niti ne grebe svoje vlasnike. Iznimka su životinjice s kojima se dulje vrijeme postupa grubo ili na neprimjeren način, no i to su obično tzv.mali ugrizi upozorenja koji ne nanose ozbiljnije ozljede vlasniku. Promjenom ponašanja vlasnika, životinja obično gubi potrebu za takvom vrstom “komunikacije” s čovjekom. Uvijek nadzirite kako se dijete ophodi sa životinjom i poučite ga ako griješi u nečemu. Vaš glodavac bit će vam na tome neizmjerno zahvalan!

Smještaj i držanje
Za svakog je glodavca potrebno nabaviti kavez primjerene veličine u koji im stavite drvenu ili plastičnu kućicu, izdubljeni kokosov orah ili slično skrovište u kojem će zadovoljno spavati i puniti ga zalihama hrane. Sitniji glodavci mogu živjeti i u plastičnom ili staklenom terariju – čvrst mrežasti poklopac nužan je ako u kući žive pas ili mačka. Prostor im obogatite raznim igračkama: kolutom za trčanje, cijevima za provlačenje, grančicama i ljestvicama za penjanje. Zamorac i kunić zahtijevaju prostran kavez – površine barem 40x80cm, dok je visina manje važna. Kavez uvijek treba smjestiti na svijetlom mjestu, ali ne na direktnom suncu ili drugom izvoru topline i svakako zaštićenom od propuha, na koji su svi glodavci vrlo osjetljivi. Bez obzira na veličinu kaveza, životinjama omogućite svakodnevno slobodno trčkaranje u prostoru u kojem nema električnih kablova, koje redovito pregrizu, što može biti opasno za njih, ali i za ukućane! Sve životinje stvaraju zvukove tijekom dana, a neke i noću: kopaju, grebu, glođu i grickaju. Glasaju se najviše zamorci, koji glasnim skvičanjem traže hranu. Uvečer i noću su aktivni hrčci i miševi, pa njihov kavez smjestite izvan spavaće sobe, ako vas brine da će vam remetiti san.

Uzrast malih vlasnika
Glodavci su prikladni kućni ljubimci za školsku djecu. Sitnije glodavce darujte nešto starijem djetetu, koje će biti dovoljno nježno kad ih bude uzimalo u ruke. Sa zamorcem i patuljastim kunićem također treba nježno postupati. Oni će, za razliku od miša i hrčka, razviti prisniji odnos s djetetom i uživat će u maženju i igranju s njim. Dijete poučite da poslije igre s bilo kojom životinjom obavezno opere ruke, te da ne ljubi svog ljubimca, ma koliko ga voljelo.

Sami ili u društvu?
Miševi vole živjeti u paru – no ne zaboravite da ćete tada često morati tražiti novi dom za njihovo brojno potomstvo! Hrčak je samac, dovoljan sam sebi i ne podnosi društvo drugih hrčaka. Zamorac je pak “obiteljski tip” glodavca koji ne voli samoću, a skladno i bez sukoba u istom prostoru živi u paru i sa svim potomcima. Ne želite li stalno nove potomke, dovoljno je kastrirati mužjaka. Kunić je društven, no u istom kavezu ne možete držati više od jednog, neovisno kojeg su spola, osim ako su svi kastrirani odnosno sterilizirani. U protivnom će doći do ugriza i ozljeđivanja životinja.


Životni vijek
Najkraće živi hrčak – samo godinu i pol do dvije. Patuljasti miševi požive i do 3-4 godine, dok zamorci i kunići mogu uz vas provesti čak dugih 10-12 godina. Kad primijetite znakove starenja na hrčku, a i dalje želite imati glodavca, razgovarajte o tome s djetetom, te se pobrinite da što prije nabavite novog, kako bi dijete lakše prebrodilo fazu tugovanja.

Zdravlje
Pojave li se znaci bolesti kod vašeg glodavca, životinja ne jede, miruje ili se povlači u kut, kašlje ili joj curi iz njuškice, oči su suzne ili slijepljene, a dlaka zaprljana i neuredna, te se pojave oštećenja na koži, svakako što prije potražite pomoć veterinara. Troškovi pregleda i liječenja manji su nego za pse i mačke. Svakako se unaprijed raspitajte koji veterinari su se specijalizirali za glodavce, kako biste dobili kvalitetnu stručnu pomoć. Dok veterinar ne utvrdi o kojoj se bolesti radi i ne izliječi vašeg ljubimca, neka se dijete ne igra s njom niti je ne uzima u ruke. Uz ispravnu njegu i liječenje, vaš ljubimac ima dobre izglede da ozdravi i da prijateljstvo između njega i vašeg djeteta potraje još mnogo godina.