Nemate korisničko ime? Registrirajte se!

Košarica (0) 0,00 kn

Oglašavanje

Papige kao ljubimci

Papige kao ljubimciPapigice tigrice, dražesne egzotične ptičice porijeklom iz Australije, postale su najomiljeniji kućni ljubimci diljem svijeta – procjenjuje se da ih s ljudima živi više od 30 milijuna! Teže svega 50 grama, uz ispravnu njegu mogu poživjeti i do 15 godina, a nalazimo ih u raznim bojama. S obzirom na to da potječu iz pustinjskih krajeva, nisu zahtjevne. Uz malo truda lako ćemo svojoj ptičici omogućiti ugodan i ispunjen život, a ona će nam uzvratiti svojom razigranošću i neiscrpnom energijom.

Piše: Natalija Hranjec-Ecimović, dipl. ing

Priprema za dolazak u novi dom
Prije kupnje same ptice, nabavimo opremu koja će je dočekati kod kuće. Krletka treba biti prostrana, velika toliko da papigica u njoj može raširiti krila bez da dodiruje rešetke. Sobna volijera bila bi savršen izbor, ako za nju imate prostora.. Pazite da su rešetke tamne i ne reflektiraju svjetlost, jer to papigicama smeta. Krletku možemo pomalo opremati raznim igračkama, kako papigici nikad ne bi bilo dosadno. Osim obaveznih prečkica za sjedenje, nabavite razne ljestvice, penjalice, ljuljačku, zvončiće, savitljivu plastičnu užad... izbor u trgovinama je velik, pa pustite mašti na volju. Jedino nemojte stavljati ogledalca, pogotovo ne mužjacima. Pomno odaberite mjesto u stanu na kojem ćete smjestiti krletku, kako bi se ptica u njoj osjećala sigurno. Prikladne prostorije su one u kojima najčešće boravite (npr. dnevna soba ili blagovaonica), jer papigice vole društvo ljudi. Najbolje je krletku postaviti u kut prostorije. Izbjegnite mjesta na kojima je propuh, ne postavljajte je na prozorsku dasku (pregrijavanje na suncu im može naškoditi), te blizu izvora topline zimi (iznad peći, radijatora i sl.).
Potrebno je još nabaviti pijesak za dno krletke koji ćete svakodnevno čistiti, pojilicu, posudice za hranu (najbolje od nehrđajućeg čelika ili čvrste plastike), mješavinu sjemenja za papigice tigrice, bar u klasu koji im se daje kao poslastica, kamen za brušenje kljuna, sipinu kost i – možete krenuti u nabavku svoje ptice!

Gdje kupiti papigicu tigricu
U trgovini kućnim ljubimcima kupite pticu ako vam se čini da su trgovci dobro educirani, voljni vam pružiti mnoštvo informacija, a ptice su smještene u urednim, prostranim kavezima. Obratite pažnju na izgled ptice: perje mora biti uredno složeno po linijama tijela, krila ne smiju visjeti, oči moraju biti okrugle i pune, nikako poluzatvorene. Perje na donjem stražnjem dijelu, oko kloake, mora biti suho i čisto, nikako zaprljano izmetom i mokro. Sljedeći odabir su uzgajivači tigrica, koji osim što to rade s puno ljubavi, znanja i iskustva, često su voljni pomoći savjetom ili pak pričuvati vašu ljubimicu za vrijeme godišnjeg odmora.
Želite li pak nabavkom ptice ujedno učiniti i dobro djelo, potražite napuštene i odbačene papigice u utočištu ili preko interneta. U tom slučaju morate računati s tim da je ptica možda doživjela neugodna iskustva i da njeno povjerenje u ljude može biti trajno narušeno. No dobar osjećaj da ste spasili jedno odbačeno stvorenje dat će vam volje da ustrajete u zbližavanju s takvom pticom.

Kako izgleda zdrava papigica?
Zdrava ptica je čista i bez tjelesnih oštećenja od glave do vrha repa. Treba imati sjajne oči, glatko, gusto i dobro polegnuto perje, neoštećen i pravilno povijen kljun, dobar hvat nogu, mora biti čista ispod repa, te se živahno ponašati: letjeti sigurno, hodati brzo, biti aktivna i radoznala.

Zdrava prehrana
Kako bismo održali zdravlje našeg ljubimca, moramo voditi računa o dvije najbitnije stvari: kvalitetnoj prehrani i dobroj higijeni krletke. Kupujte dobre, provjerene mješavine zrnja (osnovu čine razne vrste prosa), izbjegavajte poslastice koje debljaju (npr. krekere), a obroke dopunite raznim travama i začinskim biljem, svježim voćem (jabukama i kruškama), te obaveznim povrćem (barem 3 vrste dnevno). Pticu hranite ujutro i navečer. Voda je jako važna i mora biti stalno dostupna u pojilici. Pazite da uvijek bude svježa, pogotovo ljeti.

Male osobitosti
Svaka papigica ima svoju osobnost. Nakon početne nesigurnosti i vremena potrebnog za privikavanje, otkrit ćemo sve draži ovog živahnog brbljavca. Muška papigica češće nauči govoriti, obično ako je nabavimo vrlo mladu i držimo samu, bez drugih papigica. Ženke imaju jače izraženu potrebu za čeprkanjem, grickanjem i glodanjem, pa češće oštećuju zidove i namještaj. Za razliku od velikih papiga, tigrice su puno tiše i prikladnije za manje stanove. Papigice ne vole samoću, te čeznu za društvom pripadnika iste vrste, stoga je dobro nakon nekog vremena, kad se prva papigica sasvim udomaći, nabaviti joj društvo.

Djeca i papigice tigrice
Tigrice su prikladni kućni ljubimci za djecu stariju od 8 godina. Prije kupovine, važno je znati da dijete zaista želi papigicu, da je voljno sudjelovati u svakodnevnoj brizi, te da će se prema njoj ophoditi nježno i pažljivo, jer papigice su u prirodi plijen mnogih grabežljivaca, stoga treba poštovati njihovu urođenu plahost i uložiti trud kako bi stekle povjerenje u čovjeka. Nabavimo li dovoljno mladu pticu, lako će se priviknuti na novi okoliš i naše prisustvo. Poučite dijete da joj treba nekoliko dana da se opusti. Za to vrijeme dozvoljeno je samo tiho promatranje s dovoljne udaljenosti, kako se ptica ne bi uznemirila. Kad se počne čistiti, jesti i proučavati kavez, možete početi s tihim govorom ili pjevušenjem. Za početak, ako papigica ne jede, stavite hranu u tanjurić na pod krletke, dok ne otkrije posudice za hranu. Piti bi trebala početi za 2-3 dana.
Nabavite literaturu o papigicama i potrudite se zajedno s djetetom naučiti ispravan postupak zbližavanja, kao i mnoštvo drugih zanimljivosti, kako bi veza između djeteta i ptice prerasla u pravo, neraskidivo prijateljstvo.