Nemate korisničko ime? Registrirajte se!

Košarica (0) 0,00 kn

Oglašavanje

Pas – vjeran prijatelj

Pas –   vjeran prijatelj

Piše: Josipa Franjić Radulović

PORIJEKLO PASA
Prve domaće životinje među sisavcima bili su psi. Vjeruje se da su psi prvi put pripitomljeni još u kameno doba – prije najmanje 50.000 godina. Najstariji ostaci pitomih pasa pronađeni su u iskopinama europskih naseobina, a datiraju iz kasnog mezozoika (srednje kameno doba), oni nalikuju dingu – divljem psu udomaćenom u Australiji.
Pas, Canis familiaris, kralježnjak je, sisavac i zvijer. Pripadnik je porodice pasa (Canidae) koja obuhvaća i lisicu, čaglja, vuka te australskog dinga. Njuška mu je vlažna i posjeduje izvrstan njuh. Izrazito dobro trči i spretno pliva te može vrlo brzo mijenjati smjer trka. Za vrijeme spavanja, često sanja te pri tom trza repom, cvili ili potiho laje.

PAS MOJ PRIJATELJ
Pas je vrlo društvena životinja. Mnogo je teorija zašto se psa smatra “najboljim čovjekovim prijateljem” no nisu pronađeni pravi dokazi koji bi ih potvrdili.
Psihologija pasa pokazuje kako je najsigurniji način za razvijanje osjećaja prema psima pažljivo promatranje štenadi u leglu. Od malena treba promatrati svog malog psa kako bi ga uspjeli “pročitati’’ to će biti važno za vaš odnos - da možete misliti kao vaš pas.
Pas po prirodi pripada čoporu te ima urođenu potrebu za životom u sustavu hijerarhije. Štene koje se nakon 4 do 5 tjedana iskazalo kao dominantnije je ono koje se prvo usudi izići iz legla, koje započinje igru i koje prvo jede. Nakon što napusti leglo, štene dolazi u novo društvo jednog kućanstva. Osigurajte mu njegov prostor, toplinu, sigurnost, puno ljubavi i pažnje kako bi što lakše upoznalo novi teritorij i potpuno se opustilo.

GOVOR PSA
Veselim mahanjem repom pas pokazuje svoje dobro raspoloženje prema vama, i svoje povjerenje u vas. Uz mahanje repom on je u uspravnom stavu, na sve četiri i uspravnih ušiju. Kada od psa tražite da pokaže poslušnost, on će uglavnom spustiti rep, staviti uši u vodoravan položaj i izbjegava izravan pogled.
Ponekad izravan pogled može isprovocirati psa, ovisno koliko ste bliski s njim. Pas takav pogled uglavnom doživljava kao napad, poziv na igru ili neku drugu aktivnost. No, ako je on vaš ljubimac vi ste već sigurno izgradili svoj način komunikacije.
Pas će čitati i vaš govor tijela, tako ponekad visoko uzdignute ruke pas može pogrešno protumačiti te osjetiti potrebu za obranom. Najbolji način kojim pas dobiva informaciju o nepostojanju agresije prema njemu je da čovjek čučne i ponudi mu dlan koji pas može ponjušiti.

PAS KAO POKLON I KUĆNI LJUBIMAC
Na popisu želja uoči rođendana i blagdana nalaze se i kućni ljubimci. Prije ili kasnije svako dijete poželi kućnog ljubimca. Na kraju svu brigu o životinji moraju preuzeti roditelji.
Nakon Božića i ljetnih praznika tisuće životinja završi po šinterajima ili bude prepušteno hladnoći, gladi i raznim opasnostima koje vrebaju na cesti.
Ukoliko namjeravate svom djetetu darovati kućnog ljubimca imajte na umu da to nije igračka koju ćete moći pospremiti u kutiju kad više neće biti zanimljiva. O tome porazgovarajte sa svojim djetetom. Djeca se mogu vrlo lijepo brinuti za svog ljubimca. Izradite popis obaveza koje su uključene u brigu oko ljubimca; hranjenje, šetnja, češljanje… Možete napraviti sa svojim djetetom tabelu koju će on svakog dana ispunjavati; u koliko sati je bio u šetnji s psom, koliko često ga uređuje, u kolikom sati ga hrani. Prema dogovoru u određena razdoblja u godini ili prema potrebi zajedno posjetite salon za uređivanje pasa, neka datum odredi dijete. Djetetu će aktivna briga za ljubimca stvoriti osjećaj odgovornosti, samostalnosti i pozitivne slike o sebi. S vremena na vrijeme potrebno je da ga i vi, kao roditelj pohvalite kako odgovorno ispunjava svoje obaveze prema ljubimcu.


Kako nagraditi psa?
• dobra nagrada je sve ono što pas voli (odlazak u šetnju)
• kada štene obavi nuždu pogladite ga i pohvalite, no možda ne znate da većina pasa ne voli da ih dirate po glavi te više vole da ih diramo po grudima ili trbuhu
• dopustite psu da se igra svojim igračkama ili ga nagradite kolačićem (ali to nemojte činiti prečesto)