Nemate korisničko ime? Registrirajte se!

Košarica (0) 0,00 kn

Oglašavanje

I tate mogu patiti od postporođajne depresije

I tate mogu patiti od postporođajne depresije

Iako je za većinu roditelja dolazak bebe jedan od najsretnijih trenutaka u životu, kod nekih se roditelja javlja i depresija – pretporođajna i postporođajna.

I dok se kod majki postporođajna najčešće događa u prva dva tjedna nakon poroda, kod očeva ona može trajati i duže.

Piše: ANTONIJA ANTONČIĆ, www.womeninadria.com

 

Puno manji postotak nego kod žena, ali ipak postoji

Prema jednom istraživanju, postporođajna depresija se događa jednoj od devet mama. Većinom se događa mladim mamama (do 24. godine), a javlja se i zbog slabijeg obrazovanja, jer nisu udane, zbog pušenja ili više stresnih situacija u vrijeme trudnoće.

Također, kod žena postporođajna depresija je povezana s hormonalnim promjenama, a kod muškaraca je nešto drugačija situacija, budući da njihova tijela ne prolaze istu vrstu promjena kao kod žena.

Istraživači sa Sveučilišta u Aucklandu su u svom najnovijem istraživanju otkrili kako je nešto više od četiri posto novopečenih očeva imalo neke od simptoma depresije nakon rođenja njihovog djeteta.

Istraživanje je objavljeno u časopisu JAMA Psychiatry, a u istraživanje su uključili 3 523 muškaraca iz Novog Zelanda čije su partnerice bile u trećem tromjesečju trudnoće ili su rodile prije devet mjeseci. Prosječna dob muškaraca bila je 33 godine.

Simptomi prenatalne depresije pronađeni su kod 82 očeva (2,3 posto), a simptomi postnatalne depresije kod 153 (4,3 posto).

Razlozi depresije tijekom partneričine trudnoće bili su povezani sa stresom ili lošim zdravstvenim stanjem, a simptomi postporođajne depresije javljali su se također zbog stresa tijekom trudnoće, zbog prekida veze s majkom djeteta, lošeg zdravstvenog stanja, nezaposlenosti ili su se simptomi depresije javljali i ranije.

Ovo nije prvo istraživanje o postporođajnoj depresiji kod očeva, a slično su pokazala i ostala istraživanja.

Važno je napomenuti kako se postporođajna depresija kod oba roditelja može smanjiti ukoliko se simptomi prepoznaju rano i ukoliko se liječe jer ona može utjecati i na razvoj djeteta i njegovo zdravlje.