Nemate korisničko ime? Registrirajte se!

Košarica (0) 0,00 kn

Oglašavanje

Bezbrižno ljeto

Bezbrižno ljeto

Piše: Josipa Franjić Radulović

PUTOVANJE
Odlazak na put s djecom ne mora predstavljati “noćnu moru” iako mnogi roditelji strepe kako će podnijeti putovanje posebno ako traje nekoliko sati. Najbolje je dobro se pripremiti i organizirati. Nakon pakiranja i provjeravanja da li smo sve ponijeli, važno je dobro se smjestiti (dijete mora tijekom vožnje biti u svojoj sjedalici) i krenimo na put s pozitivnim stavom. Najbolje je krenuti rano ujutro tako da na svoje odredište dođete po danu, a ujedno ćete izbjeći vrućine. Ako možete izaberite dan u tjednu kada na cestama nema gužvi i zastoja kao što je to često za vrijeme vikenda. Sigurno već znate dnevni ritam vaše bebe pa je najbolje da putujete u vrijeme kad će beba spavati.
Vrijeme provedeno u automobilu možete iskoristiti i za pričanje priča, pjevanje pjesmica i razne “putne” igre (ako je dijete starije od 2 godine); npr.: pogađanje životinja, smišljanje riječi na zadano slovo, brojenje…

U KUĆI
Boravite li u kući za odmor koja je bila dugo zatvorena trebali bi provjeriti kakvo je stanje s insektima. Prozračite sve ormare, ladice i druga slična mjesta te primijenite uobičajena sredstva za uništavanje insekata (sigurno ima pauka, a možda i moljaca). Očistite prljavštinu i zbog sigurnosti djece zaštitite sva “opasna” mjesta u kući (utikači, oštri rubovi, …)
Provjetravajte redovito cijeli prostor, ali pritom pazite da ne nastane propuh. Posebno je važno održavati zdravu klimu u sobi u kojoj spava dijete. Temperatura prostorije bi uz hlađenje trebala iznositi 20 do 22˚ C, a uz to treba voditi računa i o vlažnosti zraka (ako nemate ovlaživač zraka na povišena mjesta stavite posude s vodom). Za spavanje poželjne su mreže protiv komaraca no one ne daju potpunu sigurnost, ali kao sredstvo protiv komaraca može vam poslužiti i isparavanje lavandinog ulja.

NA PLAŽI
Sunčeve zrake najopasnije su od 10 do 17 sati pa ih u to vrijeme izbjegavajte. Bebe do prve godine uopće se ne bi smjele izlagati izravnim sunčevim zrakama. Obavezna zaštita protiv opeklina su kreme s visokim zaštitnim faktorom (30 do 50) i kapica na glavi (koja štiti lice i oči), ali se povremeno sklonite i u hlad.
Na plaži je najljepše igrati se u pijesku uz to što se čak i jako malo dijete ne može ozlijediti, pijesak nudi bezbroj maštovitih kreacija. Bebe po pijesku mogu bezbrižno puzati, valjati se, zakopavati igračke, kopati tunele, a uz komplet igračaka za pijesak (kantice, lopatice, modlice, čašice) igra može trajati satima. Uživajte sa svojim djetetom uz razne igre u pijesku npr.: utiskujte tragove svojih stopala i ruku, ukrašavajte ih kamenčićima i crtežima; igrajte se tako da ste vi graditelj, a dijete mora srušiti svaku vašu kulu (u dobi do 2,5 god. to im je najzanimljivije); crtajte na ravnoj površini pijeska, a dijete neka pogađa što ste nacrtali (kućicu, cvijetić, auto…); ponudite djetetu puno čašica raznih oblika (od jogurta, namaza, kremica, pudinga) i zajedno pripremite kolačiće i fini ručak od pijeska.

U VODI
Nakon igranja na plaži treba se rashladiti uz aktivnosti u vodi, ali treba voditi računa da su prošla dva sata nakon obroka. Bebe vole kupanje u moru, no ipak se ne bi smjele dugo izlagati temperaturi morske vode. Za bebe je dovoljno nekoliko minuta “brčkanja” u moru, a nakon toga trebalo bi bebinu kožu isprati mlakom vodom te ponovo nanijeti kremu sa zaštitnim faktorom. Možete djetetu pripremiti njegov bazenčić, ali pritom morate paziti na temperaturu i čistoću vode. Starije dijete će vjerojatno dulje uživati u kupanju, plivanju i ronjenju, no ipak vi trebate odrediti da dijete u moru ne bude predugo.
Uvijek zaštitite dijete od sunca (krema, šeširić) i kad je u vodi, te pazite na unos tekućine kojeg je ljeti nužno povećati. Izbjegavajte gazirane i slatke napitke i radije djetetu nudite vodu, svježe ocijeđeno voće i kompote.

 

SUNČANJE I KUPANJE U TRUDNOĆI
Često pitanje trudnica je koliko se i kada smiju izlagati suncu te trebaju li koristiti kreme s visokim zaštitnim faktorom. Većina liječnika osim uobičajenih uputa za zaštitu od sunca obraća pozornost na još nekoliko stvari. Za vrijeme dugog izlaganja suncu tijelo se pretjerano zagrijava te takvi uvjeti mogu povisiti temperaturu ploda. Jednako tako dugotrajno izlaganje sunčevim zrakama može prouzročiti i pigmentacijske promjene na koži. Korištenje krema za samotamnjenje nije preporučljivo u trudnoći jer je pritom moguća apsorpcija kreme kroz kožu do djeteta i još nema dovoljno znanstvenih podataka koji bi potvrdili da to nije štetno za djetetovo zdravlje. Dakle, najbolje bi bilo izbjegavati izlaganje suncu između 10 i 16 sati, a kada se ipak u jutarnjim ili popodnevnim satima odlučite sunčati obavezno koristite preparate s visokim zaštitnim faktorom. I naravno, redovito pijte puno vode kako bi izbjegli dehidraciju, toplinske grčeve ili sunčanicu (oko 2 l raspoređene tijekom cijelog dana).
Ljetno vrijeme idealno je za trudnice jer tada mogu puno šetati i koristiti vodu za najbolje vježbanje u trudnoći, a to je plivanje. Plivanje najmanje opterećuje dišno-krvni sustav i najmanje ima štetnog utjecaja ako se predozira. Dobro je prije plivanja prošetati 10-15min. Za vrijeme plivanja možete normalno disati i povremeno se opustiti, nemojte uzimati obilniji obrok prije plivanja i neka ulazak u vodu bude spor tj. postepen. Ukoliko procijenite da vam je voda prehladna tada plivanje zamijenite laganom šetnjom u vodi do koljena.